11-02-2021

Byggeri vil kunne høres i Esbjerg

Illustration over bygningerne på havnen

DIN Forsyning skal nu for alvor til at bygge på havnen i Esbjerg. Seks store bygninger vil over det næste år skyde op. Bygningerne skal indeholde den kommende havvandsvarmepumpe, et flisværk med lagerhaller, en transformatorstation og en ny fordelercentral. Fordi jorden under havneområdet er meget våd, skal de i alt 7.000 m3 bygninger sikres godt. Derfor bliver der hamret godt 1.600 betonpæle ned til at understøtte fundamentet.

- Det er slet ikke unormalt, at der hamres betonpæle ned ved store byggerier, men fordi jorden under havnen består af gytje, er vi nødt til at hamre ekstra mange ned, fortæller Kenneth Jørgensen, der er projektchef for Fremtiden Fjernvarme hos DIN Forsyning.

Gytje er lavet af gammelt organisk materiale, der har skabt et jordlag med en elastisk masse, som gør det svært at bygge ovenpå.

Bank vil kunne høres

- De mange bank fra pælepiloteringsmaskinen vil kunne høres i det meste af Esbjerg, specielt hvis der er pålandsvind, og derfor vil vi rigtig gerne forklare lydene på forhånd, fortæller Kenneth Jørgensen.

De mange bank vil komme i perioder – én bygning ad gangen – frem til slutningen af efteråret. Det er nødvendigt, for at bygningerne ikke synker ned eller slår revner senere.

- Vi kan mærke, at mange esbjergensere følger med i vores projekt, og gerne vil have grønnere fjernvarme. Derfor håber jeg også på en generel forståelse for de støjgener, vi kommer til at lave for naboerne. Det er desværre nødvendigt, for at bygge, forklarer Kenneth Jørgensen.

Når betonpælene er i jorden, skal der støbes fundament ovenpå. Herefter begynder bygningerne at rejse sig i takt med betonelementerne ankommer. Det vil dog larme væsentligt mindre, så DIN Forsyning forventer ikke de store støjgener efter den sidste pæl er banket i jorden i løbet af efteråret.

Skal erstatte Esbjergværket

DIN Forsynings projekt skal erstatte Esbjergværkets andel af fjernvarmen, som svarer til cirka halvdelen af det årlige forbrug for beboerne i Esbjerg, Varde og Nordby.

Byggeriet er en del af en større varmeplan hos DIN Forsyning. Den indbefatter også at inddrage meget mere overskudsvarme fra virksomheder i lokalområdet. På længere sigt er der også plads til nye grønne energikilder, så fjernvarmen hele tiden bliver mere og mere bæredygtigt.

- Planen er at bygge flere mindre varmekilder i stedet for én stor. Vores vision er at skabe en sammenhængende, bæredygtig og fleksibel varmeforsyning, som bygger på vedvarende energi, slutter Kenneth Jørgensen.